NPPS and Home Health Services Under the PHE

Q. NPP, can we assume that co-signatures by a physician are not required. And still not able to
do Face to Face
A. A physician is not required to co-sign home health certifications and orders written by
NPPs.
NPPs are permitted by statute to conduct the F2F encounter.

Q: So by permanent, does that mean this is expected to continue after the emergency has
ended. And NPP will be able to order home health after this ends?

A. During the PHE, CMS is using their discretion to not enforce the prohibition on NPPs
certifying patients and ordering home health services. Home health agencies (HHASs)
must comply with stats requirements regarding scope of practice for NPPs and home
health agency licensing laws.

The CARES Act permits NPPs to certify patients and order home health services on a
permanent basis, However, CMS must issue regulations in order to implement the
statute and set an effective date.

Q. To clarify, NPs/PAs are ALLOWED to sign today?
A. Under this PHE, NPPs may certify patients and order home health services, effective
March 1, 2020

Q: Is a Resident allowed to sign 485-487 or any other order for Home Health?
A. Aresident that is enrolled in Medicare and licensed to practice medicine in the state
where the services are delivered may certify patients and order home health
services under the Medicare program.

Q: Are PAs included in the NPP group?
A. NPPs that are permitted to certify patients and order home health services include
nurse practitioners, physician assistants, and certified nurse specialists.

Q: For certifying MD's that are off/ill are other MD's within the practice able to sign the POC for
the original MD?
A. Physicians and NPPs signing orders for the certifying/ordering physician would need to
be authorized by the attending. HHAs should documentation in the medical record that
the attending physician has authorized the physician or NPP to sign his/her orders.

Medicare General Information, Eligibility, and Entitlement

Chapter 4 - Physician Certification and Recertification of Services, 30.1 - Content of the
Physician's Certification

The physician must sign and date the plan of care (POC) and the certification prior to the
claim being submitted for payment; rubber signature stamps are not acceptable. The
plan of care may be signed by another physician who is authorized by the attending



physician to care for his/her patients in his/her absence. While the regulations specify
that documents must be signed, they do not prohibit the transmission of the POC, oral
order, or certification via facsimile machine. The HHA is not required to have the
original signature on file. However, the HHA is responsible for obtaining original
signatures if an issue surfaces that would require verification of an original signature.

Q: What about PECOS enrollment for NPPs? if they are enrolled for billing other CMS services,
does that count for home health as well?

A. An NPP enrolled in Medicare is able to be certify patients and order home health
services. If an NPP signs the POC he/she mut be reported on the Medicare claim, the
same as when a physician signs the POC. The CMS claims processing system will need
to be updated to accept the NPIs of NPPSs.



